vineri, 16 aprilie 2010

PSEUDOUKOLOGIKOS

Fals tratat de Ucologie

de Taina Dutescu-Coliban


Cuprins:

Ucologia

Ucologie utilitară

Mnemo-ucologie

Pedo-ucologie

Ucologie culinară sau gastro-ucologie

Ucologie conversaţională


Ucologia pare să prezinte analogii cu ecologia. În timp ce ecologia este ştiinţa mediului înconjurător, ucologia s-ar putea defini ca ştiinţa înconjurului mediator. Dar în realitate lucrurile sînt mult mai complicate. În orice caz, numele ştiinţei vine de la întemeietorul ei, mai precis întemeietoarea ei: Uca.

Principiile ucologiei se enunţă la modul general în două părţi, de forma: Nimic … Totul … sau Niciodată … Totdeauna …


Ucologie utilitara

Principiul nr.1 al ucologiei utilitare se poate enunţa la modul general astfel: Nimic nu se face, totul se păstrează. Acest principiu se materializează într-o varietate de forme. Una din ele o constituie formula curăţeniei. Curăţenia nu se face. Curăţenia se păstrează. Prin extrapolare, se obţin următoarele formule:

Omul nu mănîncă. Se păstrează sătul.

Omul nu doarme. Se păstrează odihnit.

Omul nu lucrează. Se păstrează activ.

Omul nu face pipi. Se păstrează uşurat. Etc


(O manifestare a celei de-a doua părţi a principiului): Microcombinatele de prelucrare a gunoiului. Unul din principiile ucolologiei utilitare este ca, pe cît posibil, resturile menajere să nu fie evacuate în stare brută, ci să fie mai întîi prelucrate. În acest scop se recomandă înfiinţarea în fiecare gospodărie a unor microcombinate de prelucrare a gunoiului. Acestea nu comportă amenajări speciale, realizarea lor fiind extrem de simplă şi la îndemîna oricui. Un bun exemplu îl constituie microcombinatul pe baza apei de la primul fiert al fasolei. Cînd se scurge fasolea, aceasta nu se aruncă pur şi simplu în chiuvetă, ci se strînge cu grijă într-un vas – cratiţă, borcan – se acoperă şi se păstrează cîteva zile. După ce se împute bine, se poate arunca. Cum nu toată lumea are o educaţie ucologică corespunzătoare şi deci, s-ar putea să nu înţeleagă necesitatea prelucrării, se va folosi o explicaţie înconjurător-mediatoare, cum ar fi aceea că apa de fasole se păstrează pentru a curăţi unele articole de îmbrăcăminte din stofă. După un timp, pe măsură ce se ridică nivelul ucologic al membrilor familiei, aceştia nu vor mai întreba ce pute în bucătărie, ştiind că este vorba de apa de fasole în curs de prelucrare în vederea unei aruncări superioare.

Un microcombinat asemănător se poate realiza cu ajutorul cojilor de portocală (vezi reţeta de coji pentru dulceaţă, capitolul ucologie culinară). Este mai discret (nu miroase) şi prezintă efecte cromatice mult mai interesante decît microcombinatul pe bază de apă de fasole.


Mnemo-ucologie


Printre procedeele de aducere aminte preconizate de ucologie se numără şi acela de a te întoarce înapoi (spaţial) pentru a recupera o intenţie rătăcită (temporal).

De exemplu, te duci în bucătărie să iei ceva, şi ai uitat ce. Te întorci în cameră ca să-ţi aduci aminte. Dacă însă, odată întors în cameră, ai uitat de ce ai venit în cameră din bucătărie, te vei întoarce – aţi ghicit – în bucătărie – pentru a-ţi aduce aminte ce ai uitat să-ţi aduci aminte, etc., etc. Orice ucolog versat şi-a dat, desigur, seama, că e vorba de o formă deghizată de perpetuum mobile.


Pedo-ucologie


Principiul numărul unu al pedo-ucologiei se exprimă astfel: copilul trebuie să fie ceasornic.


Pedo-ucologie alimentară


Regula de aur a mîncatului: Înghite ce ai în gură.

Regulă: Nu se bea apă în următoarele situaţii:

- înainte de masă

- după masă

- după fructe

- după porumb

- după peşte

- după floricele

Toate aceste reguli sînt deghizări mediatoare înconjurătoare ale unui principiu important: copilul nu trebuie să bea apă.


Ucologie culinară


Reţete: sfarog de pui, griş cu brînză, coji de portocale pentru dulceaţă.

Coji de portocale pentru dulceaţă

Coaja de la 2-3 portocale; apă.

Se aleg portocale mari, cu coaja groasă. Cojile, de preferinţă tăiate în felii (dar se poate şi rupte în bucăţi) se aşează într-un borcan şi se acoperă cu apă. Se păstrează pînă cînd prind un strat gros de mucegai. Apoi se mai ţin un timp, după care se aruncă.

Praz cu măsline

Se ia un praz şi se găteşte cu măsline. Se obţin circa 8 porţii.


Ucologie conversaţională


Strategia conversaţională preconizată de ucologie are următorul principiu de bază:

  1. Interlocutorul este o persoană dubioasă.

Consecinţe:

  1. Interlocutorul trebuie suspectat.
  2. Interlocutorul trebuie derutat.

Exemplu:

Cu ocazia aniversării a n ani de căsătorie se cumpără fiicei + ginerelui un ceas deşteptător ARADORA care se înmînează (tinerei) perechi (între două vîrste), dimpreună cu certificatul de garanţie dar fără (atenţie: fără!) instrucţiunile de folosire. În cadrul unei convorbiri telefonice ce precede o vizita la fiică, aceasta solicită să-i fie adusă şi foaia cu instrucţiunile de folosire ale ceasului. Întrebare (construită conform principiilor ucologiei conversaţionale):

- Dar de ce? Merge bine?

2 comentarii:

  1. E absolut genial tratatul. Mi-ai adus soarele in sambata asta cu cer gri parizian... Si imi aduc aminte de Taina, la mine in apartamentul din Vanatori, cum tricota sosete de lana portocalie pentru primul mers in Himalaia, in timp ce eu pictam cu alb steagul Natiunilor Unite pe care l-au pus acolo ea cu Cainele...
    Te imbratisez cu drag si sper sa ne vedem la un moment dat.
    Ioana Coja

    RăspundețiȘtergere