luni, 15 aprilie 2013

Chestia din bol

Aseară, soră-mea, care e la noi, vine seara, pe la 12, cînd, cu ultimele puteri, puneam la uscat un lighean de rufe, și mă întreabă, timid, dacă mai fac ceva cu ”chestia” din bolul transparent. Mă cuprinde brusc un sentiment de vinovăție și reiau, într-o fracțiune de secundă, un checklist al ”chestiilor” care cresc în bucătăria mea: aluat de pîine n-am la dospit, că am făcut de dimineață; maia nu e, că am pus-o la frigider; chefirul de lapte e într-un borcan, nu într-un bol, iar chefirul de apă e la locul lui, într-o sticlă; borșul e inconfundabil. Îmi dau seama că sînt clueless. Întreb:
     - Care bol?
Ea îmi răspunde:
     - E o chestie așa, albicioasă, pe lîngă aragaz. Aș fi zis că-i Polonius, dar te-am văzut că ...
și schițează gestul de amestecat cu lingura în ceva, cu interes și cu o privire maternă. Apoi continuă:
     - Aseară v-ați despărțit prieteni.
Mi-am dat seama că e un rest de lapte pe care-l pusesem la prins, dar îi halisem deja smîntîna de deasupra, iar ce rămăsese mi se păruse prea neînsemnat cantitativ ca să merite efortul de încălzire, strecurare etc. Așa că îi răspund:
     - Ok. Polonius.
După care rîdem amîndouă vreo oră.
     Trecînd peste cît de amuzant e că soră-mii i se pare deja că orice chestie din bucătărie de la noi e ceva viu și prețios, să vă explic cum e cu ”Polonius”.
     În copilăria noastră, în bucătărie era plin de chestii în proces de transformare sau descompunere, fie microcombinate de prelucrare a gunoiului, fie diverse lucruri începute și abandonate (fasole pusă la muiat), sau terminate și nestrînse (borcanul de varză după ce s-a terminat varza), sau consumate pe jumătate (cana de cacao rămasă nebăută în cine știe ce dimineață, care căpătase consistența iaurtului, etc) sau cartofii putreziți. Din cînd în cînd, ceva începea să pută - și nu era întotdeauna ușor să descoperi intrusul. Cînd îl descopeream, anunțam ceremonios că a fost descoperit ”Polonius”.

     Polonius e tatăl Ofeliei și al lui Laertes, din Hamlet, consilierul regelui Claudius, care îl pîndea pe Hamlet de după perdea, trăgînd cu urechea, și pe care Hamlet îl împunge cu sabia, crezînd că e Claudius.

luni, 25 martie 2013

Există speranță - Împreună pentru Dravet

Sînt mulți oameni care ar avea nevoie de ajutorul nostru și multe moduri în care am putea să ajutăm, dacă am vrea să o facem. Important este să mergem pînă la capăt cu intenția noastră, s-o materializăm într-un gest, oricît de mic. 


26 martie este Ziua Internațională a Luptei Împotriva Epilepsiei, denumită și Purple Day

Asociația pentru Dravet și alte epilepsii rare a fost înființată de două mame ale căror copii suferă de Sindrom Dravet, o formă incurabilă de epilepsie, și are scopul de a furniza suport continuu pentru familiile afectate:
  • nevoi medicale (test genetic, investigații, medicație, terapii)
  • informare și comunicare (studii, conferințe, evenimente de popularizare, obiecte promoționale)
  • întreținere și consiliere (cheltuieli curente, evenimente de popularizare, obiecte promoționale)
Informațiile de mai sus probabil nu-ți spun mare lucru despre Sindromul Dravet, dar poți să-ți faci o idee mai clară citind superbul articol scris de Teodora, mama unei fetițe care suferă de această boală, publicat în Decât o Revistă, numărul 11 (Primăvară 2013): Noaptea fluturelui mov.    

Pentru anul 2013, Asociația pentru Dravet și-a propus să deschidă, în București, un centru de zi pentru copiii cu epilepsie. Cu ajutorul nostru, al tuturor, va reuși să o facă mai repede.

 Cum poți ajuta:
  • Contribuind printr-o donație în contul asociației: RO91INGB0000999903238491 (RON) deschis la ING Bank, Sucursala Unirii.
  • Dacă ești o persoană fizică, poți susține asociația completând formularele 230 și 200, prin care direcționezi către aceasta 2% din impozitul pe venit.
  • Dacă reprezinți o companie, poți încheia cu asociația un contract de sponsorizare în limita a 0,3% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit.
  • Participînd la unul din evenimentele organizate de asociație. Urmărește programul evenimentelor pe www.dravet.ro
  • Oferindu-te ca voluntar
  • Cumpărînd un produs din colecția de accesorii Made by Dravet.ro
  • Dînd like paginii de Facebook Dravet România. În felul acesta și prietenii tăi vor vedea cînd participi la/susții unul dintre evenimentele inițiate de ei. 
O să vă țin la curent cu evenimentele "Pentru Dravet" și cu realizările asociației.